25 aastat Kunda tsemenditööstuse rekonstrueerimise algusest

Täna 25 aastat tagasi, 22. aprillil 1991, sõlmisid USA ettevõtja Ronald S. Lauder ja Kreeka tsemenditööstur George A. Tsatsos EV Valitsusega eelkokkuleppe, millest sai alguse Kunda tsemenditööstuse erastamine ja tehase edukas renoveerimine.

Eesti riik suutis välisinvestorite kaasabil kaasajastada ühe oma märgilisemaid tööstusettevõtteid, Kunda linnast sai tänu sadama taasrajamisele üks Põhja-Eesti tõmbekeskustest, kuhu nüüdseks on tekkinud terve rida tegusaid ettevõtteid.

Täna tutvustati kunagistes sündmustes osalenutele ja avalikkuse esindajatele AS Kunda Nordic Tsement tsemenditehast ning 1994. aastal taasavatud Kunda sadamat.

"Tänu omaaegsetele otsustele suutis Kunda linn säilitada oma kõige tähtsama ettevõtte. Veel enam, väliskapitali kaasamine võimaldas lahendada keskkonnaprobleemid," ütles Kunda linnapea Kaido Veski. "Eelkõige tänu sadama ehitamisele võime öelda, et Kunda ei ole enam monofunktsionaalne linn, vaid Virumaa tõmbekeskus paljudele ekspordile suunatud ettevõtetele," täiendas Veski.

"Lauderi ja Tsatsose kaasamine käivitas protsessid tänu millele loodi aasta hiljem aktsiaselts Kunda Nordic Tsement ning käivitus tehase laiaulatuslik renoveerimine," sõnas AS Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein. "Välisinvestorite osalus võimaldas Eestil säilitada kodumaise tsemenditööstuse, mis on täna üheks Eesti ehitussektori arengu nurgakiviks," lisas Einstein.

Aastapäeva tähistamisel osales ka majandusminister Kristen Michal, kelle sõnul on välisinvestorite tulek ja omanike ning ettevõtte töötajate hool muutnud Kunda Tsemendi konkurentsivõimeliseks ettevõtteks.
"25 aastat tagasi tehtud valitsuse otsused välisinvestori kaasamiseks tõid ettevõttele hädavajalikud investeeringud ja said oodatud muutuste alguseks. Omanike ning ettevõtte töötajate hoolikas ja järjepidev tegutsemine on teinud Kunda Tsemendist kaasaegsel tehnoloogial töötava ettevõtte ning Kunda sadama opereerimine on andnud ettevõttele rahvusvahelist mõõdet juurde. Märkimisväärne on Kunda tsemenditehase üle 140 aastane ajalugu, mille jooksul on suudetud mitmete maailma muutustega kohaneda ja püsida Lääne-Virumaa inimestele olulise tööandjana," sõnas minister.

Kunda on 3285 elanikuga sadama- ja tööstuslinn (aastast 1938), Lääne-Virumaa kirdeosas, looduskauni reljeefiga põhjarannikul. Linnal on oma gümnaasium, lasteaed, spordikeskus ühes ujulaga ja kultuurimaja. Kunda elanike arv on viimastel aastatel püsinud suhteliselt stabiilsena.

AS Kunda Nordic Tsement (asut. 1992) on Eesti ainus tsemenditööstus, järjepidevalt tegutsenud alates 1870. aastast. 2015. aastal tootis ettevõte 390 430 tonni tsementi, 356 287 tonni klinkrit ja 509 951 tonni killustikku. AS-ile Kunda Nordic Tsement kuuluva Kunda sadama kaubakäive oli 2015. aastal 1,4 miljonit tonni.

AS-is Kunda Nordic Tsement töötab 187 inimest. Ettevõte kuulub 75% ulatuses HeidelbergCement Groupile, kus töötab ligikaudu 45 450 inimest enam kui 40 erinevas riigis ja 25% ulatuses kontsernile CRH, kus töötab ligikaudu 89 000 inimest enam kui 31 erinevad riigis.

 

Lisainformatsioon:

Kaido Veski, Kunda linnapea
Tel 5656 7467; kaido@kunda.ee

Meelis Einstein, AS Kunda Nordic Tsement tegevdirektor, juhatuse liige
Tel 5056 220; meelis.einstein@knc.ee