KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Argo Aadli soovitab: kuhu minna Kundas?

"Külastada Kundat on iga Eesti inimese auasi!" Nõnda ütleb seal sündinud ja kasvanud näitleja Argo Aadli. "Esiteks soovitan inimestel sinna sõita seetõttu, et kummutada see nõukaaegne müüt sest hallist-kummituslikust tööstuslinnast."

Kunda sadam 

"Kindlasti on paljudele ootamatu, et Kunda on ka merelinn, aga seda on ta alati olnud. Alates 1994. aastast on Kundas jälle sadam, kaubavahetus käib täie hooga ja see on linna arengu seisukohalt ülitähtis." Sadam asub Kunda lahe lõunakaldal.

Kunda hüdroelektrijaam

"Otse loomulikult tuleb üle vaadata ajalooline hüdroelektrijaam, mille jalamil on tsemendivabriku asutaja ja juhi residents, kus praegu toimetab Kunda klubi." Jaam oli mõeldud II tsemendivabriku seadmete käivitamiseks.

Rändrahn

"Kui linnale tiir peale tehtud, siis linnast itta jääb Lontova ja Letipea. Viimases asub suurim rändrahn, mis annab aimu suure jääaja võimsusest ca 11 000 aastat tagasi," ütleb Argo.

Letipea neeme tipus paiknevat Ehalkivi peetakse Eesti suurimaks rahnuks.

Toolse ordulinnus

Eesti põhjaranniku keskaegsetest linnustest üks nooremaid, ühtlasi merepoolseim linnus Eestis on Toolse . "Kundast loodesse jääb ca kuue–seitsme kilomeetri kaugusele keskaegne Toolse ordulinnus.

Linnusest pole järel küll väga palju, kuid päikeseloojang Toolse rannas ühes mõnusa õhtuse suplusega on unustamatu elamus."

Argo kutsub kõiki üles Kundasse tulema. "See on sõna otseses mõttes kogu Eesti vundamendiks, sest ilma Kunda tsemendita pole ehitatud ühtki korralikku vundamenti. Kunda külje all asuvalt Lammasmäelt on pärit ka meie esimesed muinasleiud."

 

Õhtuleht
7.07.2017