Jätkusuutlik ehitamine

Vastupidavad ja kauakestvad konstruktsioonid. Äärmuslike ilmastikunähtuste eest kaitstud hooned. Raudteed ja maanteed, mis kestvalt ühendavad inimesi. Haiglad, koolid ja taristu – need kõik on meie ühiskonna alustalad. Betooni vajatakse kõikjal. Betoonil on palju omadusi, mis suurendavad hoone kestlikkust, näiteks vähendades energiatarbimist. Betoonis neeldub päeval soojus, mis öösel aeglaselt vabaneb, tagades tõhusal viisil paraja sisetemperatuuri. Betoonkonstruktsioonid on sageli kavandatud pikaajaliseks ja erisuguseks kasutuseks.

Mis on betoon?

Betoon on maailmas üks olulisemaid ehitusmaterjale. See koosneb peaasjalikult kivist ja kruusast, mis segatakse tsemendi, vee ja lisaainetega. Oma siduvate omaduste tõttu on tsement kõige tähtsam koostisosa. Tsemendi peamine tooraine on lubjakivi, mis purustatakse ja jahvatatakse peeneks pulbriks. Seda pulbrit kuumutatakse väga kõrgel temperatuuril, et saada vahetoode, mida nimetatakse klinkriks. Klinker jahvatatakse ning seejärel segatakse kipsi ja erinevate koguste lubja, räbu ning lendtuhaga, mille tulemusena valmivad eri tsemendiliigid.

Materjalide mõju hindamine

Erinevate ehitusmaterjalide võrdlemisel on oluline arvestada hoone kogu olelusringi. Tsemenditootmine on energiamahukas ja selle tagajärjel eraldub süsinikdioksiid, kuid see on vaid osa hoone kogumõjust. Ehitusmaterjalide arukas kasutamine tagab hoone optimaalse funktsionaalsuse ja ökonoomsuse, samal ajal vähendades üldist keskkonnamõju. Olelusringi hindamine on meetod, millega saab arvutada üksiktoodete keskkonnamõju tervikuna kogu nende olelusringi jooksul. Arvesse võetakse kõike alates tooraine kaevandamisest kuni materjalide töötlemise, tootmise, tarnimise, kasutamise, hoolduse, korduskasutamise, ringlussevõtu või kõrvaldamiseni. Olelusringi hindamise metoodika on aluseks ka toote keskkonnateatisele. Sellised teatised annavad kontrollitud teavet ehitusmaterjalitoodete keskkonnamõju kohta. Me oleme koostanud keskkonnateatised paljude oma toodete kohta. Keskkonnaalase klassifitseerimise süsteemid, nagu BREEAM, võimaldavad inseneridel ehitustööde kavandamisel lähtuda hästi dokumenteeritud keskkonnamõjust.

Ring saab täis

Betoon on kauakestev materjal, kuid seda saab ka taaskasutada ja ringlusse võtta, kui see on oma algse eesmärgi täitnud. Tänu tugevusele ja siduvatele omadustele saab betooni kasutada täidisena mitmesugustes rakendustes, näiteks tee-ehituses. Me uurime pidevalt uusi võimalusi selle materjali taaskasutamiseks.